“Super Compensatie”

Wat is dat nu eigenlijk?

De meeste mensen willen graag hun conditie opbouwen, strakker in hun vel komen te zitten en sterkere spieren krijgen. Door heel handig gebruik te maken van het fenomeen “supercompensatie” kun je dit het beste bereiken.

Er is een wetmatige samenhang tussen belasting en het herstelproces van je lichaam. Als je het onderstaande stukje doorleest begrijp vanzelf waarom het beter is om twee (of drie) keer per week te gaan sporten wanneer je echt wat wilt opbouwen. En zeker zo belangrijk zijn de pauzes die je jezelf gunt tussen de lessen die je volgt. Met andere woorden, luister naar je lichaam! 😉

De verschillende fases:

  1. Tijdens de training treedt er na herhaaldelijk en intensief uitvoeren van sport motorische oefeningen een verminderd fysiek prestatievermogen op, oftewel vermoeidheid.
  2. De optredende vermoeidheid stimuleert het herstelproces van het lichaam. Het potentieel aan verbruikte energie wordt weer aangevuld en bereikt het aanvangsniveau. Dit proces duurt afhankelijk van de conditie en de training gemiddeld een tot twee (en soms drie) dagen.
  3. Na deze dagen van herstel worden de functies van het lichaam uit zichzelf verhoogd. Het lichaam stijgt boven het aanvangsniveau uit en er treedt ‘supercompensatie’ op.
  4. Wanneer men op de dag van supercompensatie gaat trainen ontstaat er prestatie vooruitgang. Wanneer men te lang wacht dan val je weer terug op het aanvangsniveau.

Om leden tegemoet te komen in hun doelen, bieden wij meerdere malen per week lessen aan en op verschillende niveaus.

Bekijk zelf wat voor jou een gunstige belasting zou zijn in de week, zodat je gebruik kunt maken van supercompensatie!


Bron: “Taakspecifieke fitheid” min v def , LO/Sportschool.

Voor planning kun je ons rooster checken

Voor verdere vragen kun je contact met ons opnemen via info@bootcamphoevelaken.nl / 06-30 00 34 72